Frans van der Meer

Frans van der Meer

Frans van der Meer

Frans van der Meer

Frans van der Meer, ging van Friesland, via Lichtenvoorde en Nijmegen naar Cuijk. In 1908 was hij in Lichtenvoorde assistent directeur, waarschijnlijk van een melkfabriek. Vanuit Lichtenvoorde ging hij naar Cuyk. Daar werd hij vanaf 1 september 1910 directeur van de melkfabriek Sint Maarten.

Zijn vrouw was ziek en ze hadden verschillende jonge kinderen. Op een gegeven moment ging Frans met zijn zieke vrouw op bedevaart naar Lourdes. Rein van der Meer nam toen de taak als directeur van de melkfabriek voor twee weken over. Gerarda, dochter van Frans, ging mee om samen met Nel van der Meer, oudste dochter van Rein, op te trekken. Ze vertelde dat de kinderen altijd apart aten van de ouders in de keuken. Ze mochten ook geen vriendjes of vriendinnetjes mee nemen naar huis.

De fabriek had een auto met chauffeur. Gedurende deze twee weken gingen de dames met de auto op stap. De vrouw van Frans overleed enkele jaren later. (Frans hertrouwde met een schoonzus). Later hoorden we dat Nel er vandoor was met een werknemer van de melkfabriek Alphons Louis (Loud) LANGEN. Haar vader was woedend. Ze trouwde desondanks met hem en verhuisde naar Geleen. Hier starten ze een eigen transportbedrijf.

Alle meisjes uit het eerste huwelijk van Frans (7 stuks) gingen naar het pensionaat van de Ursulinen in Bergeik. Het pensionaat werd gesticht in 1913 en plotseling opgeheven in 1939. De Ursulinen vormen een congregatie die zich richt op het onderwijs

zie link Burgelijke stand

Frans van der Meer

Frans van der Meer met rechts Maria Verhaaff????

Maria Verhaaff

Maria Verhaaff

Zuivelfabriek Sint Maarten te Cuijk

Zuivelfabriek Sint Maarten te Cuijk

Directiewoning Zuiverlfabriek Sint Maarten te Cuijk

Directiewoning


Citaat van BHIC
"Mijn oma (Constance van der Meer) was een van de jongere zussen van Nel van der Meer, zoals hier boven beschreven. Als ik me niet vergis, waren ze met 13 kinderen. Allen kinderen van Frans Vd Meer (niet van Rein) inderdaad van twee verschillende moeders die zussen waren. Ik heb vaker verhalen gehoord over de melkfabriek en zal mijn vader eens vragen in hoeverre hij nog iets weet te vertellen."

" Goedemiddag,
Heb met mijn vader nog eens wat herinneringen proberen op te halen over zijn moeder en grootouders.,

Van de kinderen heb ik 12 namen genoteerd

Nel 
Francis 
Constance
Aloisis
Henkie (dochter)
Engelien 

Joop
Frans
Trees
Aagje
Marietje
Josje

Mijn opa (Eduard Klomp) was als vaandrig vanuit Amsterdam, tijdens de mobilisatie ingekwartierd, in de directeurswoning. Zodoende heeft hij mijn oma leren kennen. 
Mijn opa heeft in Cuijk nog jaren gesproken op de dodenherdenking.

De melkfabriek was blijkbaar de eerste die melk heeft geëxtraheerd en melkpoeder heeft gemaakt. Dat werd onder  andere verkocht in Hongarije.

Veel van het kapitaal van de melkfabriek schijnt verloren te zijn gegaan toen vader Frans in Indonesië heeft geïnvesteerd in melkfabrieken. 

Mijn oma zei altijd; De slogan van de familie in Cuijk was:
‘Familie van der Meer, verlos ons heer’"

Bastiaan Klomp

" als jongste telg van de familie Alfons Louis Langen en Petronella Jeltje van der Meer denk ik ( samen met broers en niet vernoemd zusje) een aardige aanvulling op de geschiedenis van Opa Frans van der Meer kunnen geven.
de ontbrekende naam van de dertiende is Juul, die in 1952 naar New Zeeland geëmigreerd is, Aliois is hem in 1953 nagegaan , ook heb ik nog altijd contact met Bert Smit die bij jullie te Cuijk in de heemkunde vereniging aanwezig is, mijn grootvader, vader en de broers Maan en Piet Langen hebben allemaal op de fabriek gewerkt en de gebroeders hebben vervolgens de fabrieksvrachtwagen overgenomen en zijn rond de dertiger jaren van de vorige eeuw in transport gegaan, Maan erg bekend in Cuijk is na de oorlog in de productie van vleesverwerkende machines gegaan, Piet heeft door ziekte in zijn familie op moeten geven, en wij na een succesvol leven met pensioen gegaan.
Hanneke dochter van Tante Trees heeft me gewezen op dit verhaal en ik heb dit aandachtig gelezen. Toevoeging alleen Jack is in Cuijk geboren, Frans en Riet op een onderduik adres in de zelfkant en ik als jongste net na de oorlog te Geleen" 
Gerrit Langen

Frans had van februari 1916 tot mei 1917 Geertruida Antonetta Ebben als dienstbode in huis nr. 83.

Kenteken van de zuivelfabriek: Kentekenregistratie van Brabant op naam van de zuivelfabriek stonden de onderstaande twee voertuigen.

N-49760 Uitgegeven in 1938 Cap. Fabriek van Melkproducten 'st. Maarten' Grootestraat A 89 Cuijk verstrekt 1938 Coöp. Fabriek van Melkproducten "St. Maarten" Grootestraat A 89 Cuijk verstrekt 1938

N-49761 Uitgegeven in 1938 Cap. Fabriek van Melkproducten 'st. Maarten' Grootestraat A 89 Cuijk verstrekt 1938 Coöp. Fabriek van Melkproducten "St. Maarten" Grootestraat A 89 Cuijk verstrekt 1938

Nellie van der Meer liep weg met en trouwde met  Alphons Louis (Loud) LANGEN transportondernemer A.L.Langen BV Geleen geboren op 09-01-1910 te Goch (BRD) overleden op 05-06-1981 te Roermond 71 jaar oud
Woonplaats Geleen woonde voor 1981 in de Borrekuilstraat 84 in Geleen.  Heeft op de melkfabriek in Cuijk gewerkt. Zijn vrouw was de dochter van de directeur Frans van der Meer. 
Petronella Jeltje ("Tante" Nel) van der MEER 
Uit deze relatie:
1. m Jacobus (Jack) LANGEN, geboren circa 1942 te Cuijk en St. Agatha
2. m Frans LANGEN, geboren in 1944 te Cuijk en St Agatha
3. v Riet Langen, ????
4. m Gerrit LANGEN, geboren in 1947 te Geleen



© Copyright 2019 Erik Jansen - All Rights Reserved

Made with ‌

HTML Editor